مهندسان معدن و معدن کاران از روشهای ویژه ای جهت استخراج طلا از معادن طلا استفاده می کنند
در این مطلب با این روشها تا حدودی آشنا می شویم.
اگر فکر می کنید که مهندسان معدن هنگامی که در حال استخراج طلا از معادن طلا هستند با قطعات بزرگ و درخشان طلا مواجه می شوند فکری بلند پروازانه و رویائی است. در واقع وقتی قرار است 1 گرم طلا تولید شود ، به صورت میانگین به 350 کیلوگرم خاک معدنی استخراج شده از معادن طلا نیاز است. همچنین این تخمین با اندازه غنی بودن معدن و راه و روش استخراج نسبت مستقیم دارد. قسمت عمده طلایی که در بازار وجود دارد از معدن هایی استخراج می شود که در آنها طلا محصول اصلی است. در واقع فقط معدن طلا هستند. بیشتر وقتها هنگام تصفیه فلزات دیگر مانند مس و ... استخراج می شود. در کشور آفریقای جنوبی بیشتر طلا از کانی های پلاتین و در کشور کانادا طلا بیشتر از کانی های نیکل استخراج می شود. در جای جای دنیا کانسارهای آبرفتی و کانی های طلا، فرآورده های فرعی با ارزشی را بوجود می آورند.مثلا در خیلی از معادن طلای موجود در آفریقای جنوبی در کنار طلا فلز اورانیوم بعنوان فرآورده فرعی تولید می شود.
به طوراجمالی تقسیم بندی کانسارهای طلا به دو دسته کانسارهای آبرفتی و کانسارهای برجا می باشد.
1. کانسارهای برجا : در این کانسارها طلا کنار سنگ های آذرین اسیدی عمیق و میانی و خیلی کم در سنگ های آذرین خروجی پیدا می شود.
2. کانسارهای آبرفتی : این کانسارها از تغییر شکل کانسارهای برجا و جابجا شدن آنها به سبب اتفاقات طبیعی شکل می گیرند که در این صورت تجمع طلای خالص و ناب در کف رودخانه و دریاچه های بسته می باشد.
روش های معدن کاری در سطح جهان:
به طور عمده دو روش معدن کاری در سطح معادن دنیا رواج دارد
1. روش روباز : این روش بیشتر در ناحیه استرالیا و آمریکای شمالی رواج دارد. بیشتر معادنی که تازه کار خود را شروع کرده اند بخاطر اینکه سنگ های معدنی آن در دسترس هستند از روش روباز بهره می برند و استفاده می کنند.
2. روش زیر زمینی: این روش بیشتر در ناحیه آفریقای جنوبی مرسوم می باشد. و زمانی استفاده می شود که دیگر روش روباز پاسخگو نیست و برداشتهای سطحی و مداوم به اندازه ای انجام شده که باعث شده معدن از ذخایر خود تهی شود.
سالیان متمادی است که دو روش معدن کاری ذکر شده تغییر زیادی نکرده اند و اصل و ریشه خود را حفظ نموده اند. و اگر تغییراتی هم داشته اند بیشتر از نظر تکنولوژیکی این تغییرات انجام شده است.
اشکال مختلف کانسارهای طلا در مکان ها و فرآیندها و سازو کار های متفاوت و مختلف درست می شوند. اگر بخواهیم به شکل دیگری بگوییم پارامترها و فرآیندهای متفاوتی در شکل گیری و متمرکز شدن این کانسارها نقش ایفا می کنند.
شکل و نوع ذخیره طلا از راه مطالعه های دقیق زمین شناسی و عملیات مهندسی اکتشاف و از طریق گذراندن مرحله های مختلف تعیین می شود. این مطالعه ها در طراحی نحوه استخراج و بهره برداری از معادن و همچنین در استحصال و فرآوری طلا نقش مهم و پایه ای را بازی می کند. اگرچه راه های استخراج محدود به دو شیوه کلی روباز و زیرزمینی می باشد ولی در عمل ، با استفاده از نوع ذخیره و ژئومتری سه بعدی ذخیره ، عیار میانگین طلا و تناژ ، طراحی موفق شیوه استخراج انجام می شود.