۰۹۹۱۹۷۳۳۳۵۰
۰۹۹۱۹۷۳۳۳۵۰
بازار کار >> استخدام بازاریاب

شرایط استخدام بازاریاب چیست؟

در هر حرفه ای که هستید ، قطعا" تا حالا با بازاریاب و نماینده فروش یک شرکت دیگر برخورد داشته‌اید. بازاریابی یکی ازمشاغل مهم و اصلی بخش فروش شرکت ها و سازمانهاست و وظیفه معرفی و فروش طیف گسترده ای از تولیدات و محصولات، از خودرو شخصی و محصولات کشاورزی و غذایی گرفته تا پوشاک و غیره را برعهده دارد. به همین خاطر بازار پرتقاضایی برای استخدام بازاریاب و استخدام ویزیتور وجود دارد و تقریبا هرکسب و کار و شرکتی که محصول یا خدماتی ارائه می کند به استخدام بازاریاب حرفه‌ای و موفق هم نیاز خواهد داشت.
در این مطلب می خواهیم در مورد بازاریابی و مفهوم آن صحبت کنیم و تفاوت‌های بین ویزیتور ، بازاریاب ، نماینده فروش و نماینده علمی فروش را با همدیگر بررسی نماییم. سپس در مورد شرایط و مهارت‌های لازم برای استخدام شدن در بخش فروش را توضیح می‌دهیم و دید دقیق و جامعی از این حوزه کاری به شما ارائه می‌دهیم.

معرفی نمایندگان فروش و بازاریاب ها

بازاریاب‌ها نمایندگان سازمان‌ها و شرکت ها هستند و وظیفه معرفی و فروش تولیدات و محصولات و خدمات را به کسب و کارهای دیگر سازمان‌ها و شرکت‌ها برعهده دارند.
اگرچه ممکن است بعضی شرکت‌ها هنوز هم از بازاریابی در معنای ویزیتوری استفاده می کنند؛ اما در دنیای کسب و کار امروزی، بازاریابی یک موقعیت شغلی کاملا متفاوت است و دایره بسیار وسیع‌تر و گسترده تری را در بر می گیرد. حتی در بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها واحد بازاریابی از واحد فروش مجزا شده است و به طور حرفه ای و تخصصی به فعالیت‌های بازاریابی مشغول هستند.
نباید شغل بازاریاب با شغل کارشناس فروش اشتباه گرفته شود. به صورت کلی می‌توانیم تمامی کسانی که در حوزه فروش مشغول به فعالیت هستند را بر حسب شکل مسئولیت و فعالیتشان به دو گروه عمده تقسیم کنیم :
•    کسب و کار به مشتری (B2C) : در این شکل فروش، محصولات یا خدمات یک کسب و کار یا شرکت یا سازمان مستقیما به مشتری نهایی فروخته می‌شود.
•    کسب و کار به کسب و کار (B2B) : فروش میزان زیادی محصول یا خدمات به سایر کسب و کارهای مرتبط یا همکار به عبارت بهتر فروش عمده محصولات و خدمات به سایر کسب و کارهای مرتبط یا همکار
بازاریاب یا نماینده فروش در حوزه B2B فعالیت می‌کند و معمولا مشتریانش سازمان‌ها ، شرکت‌ها و کسب و کارها یا مغازه‌ها و فروشگاه‌های خرده فروشی است.

برای بازاریابی چه مهارتی هایی لازم است؟

خیلی ها معتقدند فروش مهارتی ذاتی است و افرادی در این حوزه موفق می شوند که استعداد فروش داشته باشند. هرچند این اعتقاد تا حدودی درست است، اما نمی‌توان تاثیر و اهمیت تحصیل در رشته‌های مرتبط مثل  بازاریابی و تجارت و اقتصاد را نادیده گرفت. اکثر کارفرماها برای استخدام، ویژگی‌ها و مهارت هایی را در نظر می‌گیرند که در امر فروش و مذاکره تاثیر زیادی دارند. برخی از این ویژگی‌ها، توانایی‌ها و مهارت‌های فردی است و برخی دیگر مهارت‌هایی تخصصی و مرتبط با شغل بازاریابی هستند.
 برای بازاریابی چه مهارتی هایی لازم است؟
بعضی از مهم‌ترین مهارت‌های فردی مورد نیاز برای بازاریابی عبارتند از:
•    قدرت و توانایی مذاکره و قانع کردن مشتریان (فن بیان خوب)
•    روابط عمومی بالا و مشتری‌مداری
•    مهارت‌های ارتباطی قوی و موثر از طریق تلفن، ایمیل و مکالمه حضوری
•    زمانبندی مناسب و مدیریت زمان خوب با توجه به محدودیت زمانی و اهداف سازمان
•    صبور و باحوصله و توانایی علت یابیِ مکالماتی که به فروش منجر نشده‌اند
•    انعطاف‌پذیری در ساعات و روزهای کاری
برخی از مهارت‌های حرفه‌ای و تخصصی این موقعیت شغلی:
•    مهارت و توانایی و استعداد ذاتی برای فروشندگی
•    تجربه و سابقه کاری مرتبط در حوزه فروش و بازاریابی
•    توانایی و مهارت بالا در بازاریابی و فروش تلفنی محصولات و خدمات
•    آشنایی خوب با عملکرد مدیریت روابط مشتری (CRM)
•    آشنایی کافی از فرآیندها و تکنیک‌ها و روش های فروش
•    انگیزه بالا برای فروش بیشتر

وظایف و مسئولیت های نماینده فروش

به طور کلی مسئولیت اصلی بازاریاب، حفظ بازار و مشتریان موجود و کوشش برای فروش زیادتر و پیدا کردن بازارهای جدید با هدف فروش و سودآوری بالاتر شرکت و سازمان است. بازاریاب این کار را از روش ها و شیوه‌های متفاوتی انجام می‌دهد که حیطه مسئولیت‌ها و وظایف بازاریاب را تشکیل می‌دهند.
 وظایف و مسئولیت های نماینده فروش
برخی از مهم‌ترین وظایف بازاریاب ها عبارتند از:
•    مدیریت روابط با مشتریان در تمام مراحل چرخه فروش
•    معرفی و توضیح محصولات و خدمات به مشتریان جدید
•    خدمات رسانی و پشتیبانی از مشتریان فعلی و قدیمی
•    نظارت بر فروش و تراکنش‌های آنلاین
•    همکاری و تعامل نزدیک با تیم عملیات و پشتیبانی برای اطمینان از رضایت ۱۰۰% مشتری
•    جستجو و پیدا کردن مشتریان و خریداران جدید و بالقوه
•    تماس با مشتریان فعلی و بالقوه از طریق تلفن و ایمیل و توضیح در مورد محصولات، به ویژه معرفی محصولات جدید و ایجاد فرصت‌ها و حوزه‌های جدید برای فروش
•    پاسخگویی به مشتریان و رسیدگی به مشکلات و پرسش‌های آن‌ها
•    هماهنگی قرار ملاقات حضوری یا تلفنی با مشتریان بالقوه جهت معرفی محصولات
‌    بازاریابی و ایجاد ارتباطات و همکاری‌های تجاری قوی با کسب و کارهای دیگر برای فروش بیشتر و موفق‌تر
•    آماده‌سازی و ارائه گزارش‌های تحلیلی و آماری هفتگی، ماهانه و سالانه به مدیریت
•    اطلاعات کافی بر محصولات شرکت و سازمان و توانایی معرفی و ارائه محصول به شکلی ترغیب کننده
•    معرفی محصولات و خدمات خاص به مشتریان براساس نیازها و خواسته‌های آن‌ها
•    مشتری مداری و در اولویت قرار دادن رضایت مشتری در هر مرحله از کار
•    اطلاع از آخرین ترندها و تحولات بازار از طریق شرکت در همایش‌ها، نمایشگاه و مطالعه کتاب و مجلات و اخبار مرتبط
•    پیگیری حجم، مقدار و حاشیه سود یا مارجین از طریق بررسی گزارش‌های فروش
•    به روز نگهداشتن سیاست‌های فروش و بررسی رقبا با توجه به تغییرات و روند فعلی بازار

میزان تحصیلات برای استخدام بازاریاب

تحصیلات و مدرک تحصیلی تاثیر ۱۰۰% بر استخدام ندارند و مهارت‌های فردی و تجربه‌های کاری فرد خیلی مهم هستند. بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ ترجیح می‌دهند متقاضیانی را جذب می‌کنند که مدرک لیسانس یا بالاتر در رشته‌های بازاریابی و مارکتینگ، MBA، تجارت، اقتصاد و رشته‌های مرتبط داشته باشند. البته در مورد نمایندگان فروشِ محصولات تخصصی مثل تجهیزات پزشکی، وسایل آزمایشگاهی و …. کسانی که در رشته‌های مرتبط با زمینه فعالیت شرکت، تحصیل کرده باشند هم در اولویت استخدام قرار می‌گیرند.

دورنمای کاری شغل بازاریابی

موقعیت شغلی ، شغل بازاریابی دورنمای خوش‌بینانه و مثبتی دارد. براساس اطلاعات سایت thebalancecareers.com  پیش بینی می‌شود این حوزه کاری در بازه زمانی ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۶ حدود ۵% رشد داشته باشد. بنابراین می‌توان امیدوار بود که در سال‌های پیش رو با رشد و افزایش تعداد موقعیت‌های شغلی و با افزایش انتشار آگهی جذب بازاریاب روبرو شویم.
البته لازم به توضیح است که رشد و افزایش موقعیت‌های شغلی فروش و یا هر موقعیت شغلی دیگر تا حد زیادی به وضعیت اقتصادی و سلامت اقتصاد هر کشور بستگی دارد.

شرایط و محیط کاری

مشاغل بازاریابی بسته به نوع سازمان و شرکت ممکن است شرایط کاری متفاوتی داشته باشند. افرادی که همیشه خارج از شرکت کار می‌کنند شرایط کاملا متفاوتی دارند و به ویژه در مورد شرکت‌هایی که شعب مختلفی در سراسر کشور و کشورهای دیگر دارند گاهی مجبور به سفرهای بین شهری و حتی سفرهای خارج از کشور هم هستند. به همین دلیل ممکن است مجبور باشید چندین روز در ماموریت و سفر کاری باشید و از محل زندگی و خانواده دور باشید.
 شرایط و محیط کاری
دوری از خانواده و سختی سفر و حساسیت ملاقات‌ها با مشتریان از جمله چالش‌های این موقعیت شغلی است. به همین دلیل اگر خود را یک بازاریاب آماده به کار می‌دانید لازم است قبل از اینکه رزومه خود را برای فرصت‌های شغلی مختلف ارسال کنید در مورد جنبه‌های مختلف کار و الزامات شغلی به خوبی فکر کنید.
با بررسی صفحات آگهی های استخدام بازاریاب متوجه می‌شویم که تقاضا برای استخدام بازاریاب تلفنی و استخدام بازاریاب اینترنتی و آنلاین نیز روز به روز در حال افزایش است.

آینده کاری شغل بازاریابی و مسیر پیشرفت شغلی آن

افرادی که به عنوان نماینده فروش مشغول به کار می‌شوند اغلب چند سال تجربه در حوزه‌های دیگر مثل ویزیتوری یا استخدام فروشنده و هم داشته‌اند. با کسب تجربه و تقویت مهارت‌ها و توانایی‌های فروش و مذاکره می‌توانید در این زمینه کاری پیشرفت مناسبی پیدا کنید و بعدها در موقعیت‌های‌ شغلی کارشناس فروش، مدیر مارکتینگ و بازاریابی و مدیر فروش هم مشغول به کار شوید.

کارحوزه فروش بسیار گسترده و جذاب است و در صورتی که مهارت و تجربه کافی لازم برای فروش را داشته باشید می‌توانید به جایگاه شغلی خوب و درآمد و حقوق بسیار خوبی دست پیدا کنید.

آیا ویزیتور و بازاریاب با یکدیگر متفاوتند؟

این یکی از سوال های چالش برانگیز در حوزه بازاریابی و مارکتینگ است. اگر از افرادی که در حوزه کاری بازاریابی کار می‌کنند این سوال را بپرسید حتما به شما می‌گویند که بازاریابی با ویزیتوری از زمین تا آسمان فرق دارد و در رتبه‌ای بالاتر و تخصصی‌تر قرار دارد. اما حقیقت چیست؟
 آیا ویزیتور و بازاریاب با یکدیگر متفاوتند؟
بهتر است با ریشه‌یابی و معادل انگلیسی این عناوین شغلی شروع کنیم. در بازار کار انگلیسی زبان، شغلی به اسم ویزیتوری وجود ندارد و این شغل با این عنوان و اسم در ایران رایج است. به احتمال فراوان این کلمه از واژه فرانسوی visiteur به معنی بازدید کردن و دیدن آمده است؛ چون شغل ویزیتور هم بازدید و ملاقات حضوری با مشتریان برای فروش محصولات است.
واژه انگلیسی MARKETING به مجموعه اقداماتی گفته میشود که برای جذب و ایجاد ارتباط با مشتریان و در نهایت فروش محصولات و خدمات ختم می‌شود. به این ترتیب marketer یا کارشناس مارکتینگ می‌تواند وظایفی مشابه بازاریابی داشته باشد و در معنای بازاریاب استفاده شود.
اما عنوان شغلی دیگری که شرح شغلی مشابه‌ای با بازاریاب و ویزیتور دارد عبارت sales Representative است که به اختصار Sales Rep هم گفته می‌شود و به معنای نماینده فروش است. این اصطلاح کم کم در حال گسترش است و همین الان هم در بین آگهی‌های استخدام بازاریاب ، آگهی‌هایی با عنوان نماینده فروش را هم  می توان مشاهده نمود
با این حساب مشاغل بازاریاب و نماینده فروش و ویزیتور بدون در نظر گرفتن ریشه لغوی، می‌توانند شرح شغلی شبیه به هم داشته باشند. با این حال، مهم‌ترین نکته:

مفهوم و تعریف شغل در ایران و نظر اکثریت کارفرماها و شرکت ها و سازمانها درباره این مشاغل و شرح وظایف آنها است

  تعریف و مفهوم این  مشاغل هرچه که باشد به عنوان کارجو باید به شرایط و الزامات شغلی از نظر کارفرما توجه بیشتری نماییم تا تعریف بین‌المللی و استاندارد آن.

در بازار کار ایران اینطور جا افتاده است که ویزیتور فردی است که برای معرفی محصولات نزد مشتریان عمده و فروشگاه‌ها می‌رود و هیچ همکاری و مشارکتی در تصمیم‌گیری‌ها و استراتژی‌های فروش شرکت ندارد. ولی بازاریاب حوزه کاری وسیع تری دارد و بیشتر بر تحقیق و بررسی وضعیت بازار و رقبا، پیدا کردن بازار کار جدید، مشتریان بالقوه و افزایش شمار مشتریان و سودآوری شرکت تمرکز دارد.

آشنایی با موقعیت شغلی ویزیتور و بازاریاب

در آگهی‌های استخدامی سایت‌های کاریابی و سایتهای آگهی استخدام ممکن است آگهی‌هایی با عنوان ویزیتور یا بازاریاب مشاهده کنید. ویزیتور در این معنا فردی است که به صورت حضوری (گاهی تلفنی) با مشتریان ارتباط مستقیم برقرار می‌کند، محصولات قدیمی را به آن‌ها می‌فروشد و محصولات جدید را معرفی و تبلیغ می‌کند. این نوع ویزیتوری معمولا برای شرکت‌ها و کارخانجات تولیدی کار می‌کنند و پل ارتباطی بین مشتری و تولیدکننده هستند.
ویزیتور لوازم آرایشی و آرایشی بهداشتی، ویزیتور مواد غذایی ، ویزیتور پوشاک،بازاریاب ابزارآلات صنعتی و … از جمله رایج‌ترین موقعیت‌های شغلی بازاریاب و ویزیتور هستند. ویزیتور معمولا بر تغییر قیمت‌ها و سیاست‌های فروش نفوذی ندارد و معمولا لیست مشتریان و همینطور لیست محصولات با قیمت مشخص آن‌ها بوسیله تیم فروش و مدیریت به وی داده می‌شود.

مدرپ یا بازاریاب تجهیزات پزشکی کیست؟

با بررسی آگهی های‌ استخدام بازاریاب و نماینده فروش شاید با عنوان شغلی مدرپ هم برخورد کرده باشید. مدرپ در اصل مختصر شده عبارت انگلیسی Medical Representative است که به طور خلاصه Med Rep نیز گفته می‌شود. مدرپ یا نماینده فروش علمی انحصارا مسئولیت بازاریابی، معرفی و فروش تجهیزات پزشکی به فروشگاه‌ها و به ویژه بیمارستان‌ها را برعهده دارد. به خاطر قیمت های بالا و هنگفت تجهیزات پزشکی و اتاق عمل، این شغل درآمد و سودآوری بسیار زیادی دارد و به همین دلیل به مهارت‌های فروش و مذاکره قوی و هوشمندانه نیازمند است.
اصطلاح مدرپ به همین صورت در بین کسب و کارهای ایرانی هم در حال جا افتادن است و خیلی از کارفرماها برای اینکه دقیقا معین کنند به چه نوع نماینده فروشی احتیاج دارند از اصطلاح مدرپ استفاده می‌کنند.

خلاصه مطلب

یکی از مشاغل پرتقاضا در حوزه فروش بازاریابی است و نقطه اتصال شرکت با مشتریان عمده به شمار می‌رود. وظایف اصلی این موقعیت شغلی عبارتند از حفظ مشتریان فعلی و تلاش برای گسترش بازار و جذب مشتریان جدید. برای بازاریابی مثل فروشندگی و سایر مشاغل این حوزه، بیش از تحصیلات، مهارت‌های و توانایی‌های فروش اهمیت دارند. هرچند داشتن تحصیلات مرتبط در رشته‌های تجارت، مارکتینگ، اقتصاد و تبلیغات می‌تواند امتیاز بسیار عالی برای شما به حساب بیاید و فرصت شغلی بهتر در سازمانی معتبرتر را برایتان فراهم کند.
در این مقاله سعی کردیم در مورد شغل بازاریابی و حوزه فروش و مارکتینگ توضیحات کاملی خدمت شما ارائه دهیم تا دید روشن‌تر و بهتری از این شغل و وظایف و مسئولیت‌های آن پیدا کنید. با مراجعه به صفحه آگهی استخدام بازاریاب می‌توانید انواع فرصت‌های شغلی استخدام بازاریاب تلفنی و حضوری، استخدام بازاریاب اینترنتی و آنلاین و حضوری را مشاهده کنید و با توجه به شرایط و تجربیاتتان برای آن‌ها رزومه ارسال کنید.
منبع:  jobhero.com