۰۲۶_۳۴۲۱۷۰۹۷
۰۲۶_۳۴۲۱۷۰۹۷
اتومبیل >> باتری سازی

آشنایی با باتری اتومبیل و اجزای تشکیل دهنده آن

دراین مطلب تصمیم داریم به صورت خلاصه شما رو با باتری ماشین و نحوه کارکرد باتری ماشین آشنا کنیم .
بطور معمول باتری ها دو نوع اند:
1. باتری های غیر قابل شارژ
2. باتری های قابل شارژ
باتری های غیر قابل شارژ مثل باتری های قلمی AA یا AAA را می توان در فروشگاه تهیه نمود. باتری های که در کنترل های تلویزیون و یا ساعت ها استفاده می شوند مثال هایی از این نوع باتری ها هستند. آنها بطور معمول از سلولهای کربن روی یا روی و دی اکسید منگنز مونتاژ می شوند و بدون اینکه شارژ شوند قادر به تأمین جریان هستند. زمانیکه تمام می شوند، شما مجبورید آنها را دور بیاندازید.
باتری های قابل شارژ یا باتری های ثانویه که قابل شارژ مجدد هستند. باتری ماشین یا باتری تلفن همراه از این دسته باتری ها هستند.

باتری اتومبیل

اسید و سرب دو ماده ای می باشند که اکثر قریب به اتفاق مردم به خوبی این مواد را می شناسند. و البته از این دو دوری می کنند. سرب یک فلز سنگین است که می تواند سلامتی انسان را به مخاطره بیاندازد و ذکراین کلمه یعنی اسید یاد آور ماده خورنده و کشنده است.
به نظر نمی آید که اسید و سرب مثل شکلات و کره بادام زمینی با هم جمع شوند. اما این کار را می کنند. بدون اسید و سرب ، باتری ماشین وجود نخواهد داشت و بدون باتری ماشین ، هيچ لوازم جانبی با لوازم ضروری مثل چراغهای جلو که به سیستم الکتریکی نیاز دارند. با این حساب چطور ، این دو ماده کشنده می توانند اساس و مبنای سیستم های الکترونیکی خودرو را ایجاد کنند. جواب این سوال یک کلمه ساده است: باتری

باتری های قابل شارژ یا باتری های ثانویه که قابل شارژ مجدد هستند. باتری ماشین یا باتری تلفن همراه از این دسته باتری ها هستند.

انواع باتری ماشین

در اتومبیل های غیر الکتریکی باتری ها به انواع اسیدی یا غیر سیلد، سیلد و (AGM)، که باتری خشک هم نامیده می شود تقسیم می شوند .

باتری های غیر سیلد یا اسیدی

باتریهای (LM = Low Maintanace) می باشند که برخلاف باتری های سیلد یا اتمی به مراقبت نیازمندند، این نوع باتری ها دارای صفحه سرب آنتیموان / کلسیم (دو آلیاژی) هستند. به این نوع از باتری زمان نیاز به آب می توان آب اضافه کرد .

باتری های سیلد یا اتمی

باتری های (Mf = Maintanace free) که نیازی به مراقبت ندارند. این باتری ها دارای عمری طولانی تر، مقاومت بیشتر در برابر شارژ بیش از حد، شارژ سریعترنسبت به نوع اسیدی کاهش خوردگی ترمینال ها و زمان مجاز جهت نگهداری کالا به مدت طولانی تر هستند . این نوع باتری ها ، دارای صفحه سرب - كلسيم / کلسیم هستند  و در مقابل عیب های ناشی از دشارژ عمیق به علت افزایش ریزش مواد فعال صفحات، زودتر از باتری های اسیدی فرسوده می شوند.
از مزایای باتری های سیلد نسبت به باتری های اسیدی می توان به نبود بخارات اسیدی به دلیل جامد بودن مواد و ریخته نشدن اسید روی خودرو و قطعات آن، عمر بیشتر، نوسانات ولتاژی کمتر و ایمنی کلی بیشتر اشاره کرد.

باتری های AGM

باتری (Abrsorbed Glass Mat) یا جداکننده جذبی که در دو نوع مارپیچ و مسطح ساخته می شود . این باتری اولین بار در سال ۱۹۷۱ تولید شد. در نوع مارپیچی، صفحات مثبت و منفی توسط جداکننده جذب کننده و فایبرگلس درون محفظه با ساختار مارپیچی قرار دارند و اکثر مواقع از جنس سرب هستند.

استفاده از باتری های AGM چه مزایایی دارد؟

مزیت استفاده از چنین صفحاتی با خلوص بالای سرب، افزایش شاخص CCA یا به عبارت دیگر باعث می شود باتری در هوای سرد آمپراژدهی مناسبتری داشته باشد . وجود فايبرگلس در این نوع باتری باعث جذب مولکول های الکترولیت می شود. بنابراین با جذب محلول الکترولیت توسط فایبرگلس دیگر نیازی به اضافه کردن آب مقطر به باتری و چک کردن مداوم باتری نیست. این باتری به خاطر ساختار طراحی که دارد تا ۳ برابر مقاومت بیشتری از خود در برابر ضربات و تکان های شدید نشان می دهند .
باتری های AGM برای عملکرد بالا مناسبند و امروزه در اغلب خودروهای مدرن به طور مثال در کیا سورنتو استفاده می شوند. این باتری ها قادرند تا دوره های بیشتری از فرآیند شارژ و تخليه شارژ را متحمل شوند. باتری های AGM در مقایسه با باتری های اسیدی قیمت بالاتری دارند.

ذخیره انرژی با اسید و سرب

اگر استفاده از اسید و سرب برای ذخیره بار الکتریکی  خیلی قدیمی به نظر می رسد ، واقعا به همین شکل است. اولین باتری سرب اسید در سال ۱۸۵۰ میلادی اختراع شد . و باتری های امروزی هم از همان اصول اساسی پیروی می کنند. در طول سالها طرح ها و مواد تکامل یافته اند، اما همان ایده اصلی در باتری است.

عملکرد باتری

اسیدی که در باتری های اتومبیل استفاده می شود اسید سولفوریک است. هنگامی که یک جریان الکتریکی روی باتری اعمال می شود ، یک واکنش شیمیایی رخ می دهد. و یک بار الکتریکی ذخیره می شود. هنگامی که یک بار از باتری گرفته می شود ، آن واکنش معکوس می شود. و یک جریان برای بار فراهم می شود.
باتری های اتومبیل می توانند بارها و بارها شارژ ، تخلیه و دوباره شارژ شوند. این باتری های ثانویه از یک واکنش شیمیایی برگشت پذیر استفاده می کنند. که از یک نوع باتری قابل شارژ به دیگری متفاوت است.

باتری های اسید سرب

هنوز به دو دلیل در حال استفاده هستند. موضوع اول اقتصاد است؛ باتری های اسید سرب بسیار ارزانتر از سایر گزینه ها برای تولید هستند. دلیل دیگر این است که باتری های اسید سرب قادر هستند مقادیر زیادی از تقاضا را به طور همزمان تامین کنند، که باعث می شود آنها به صورت جداگانه مناسب برای استفاده های گوناگون باشد.

باتری ماشین

گاهی اوقات به عنوان باتری های SLI  یاد می شود ، جایی که "SLI" مخفف شروع ، روشنایی و احتراق است. زیرا کار اصلی هر باتری خودرو استارت موتور ، چراغ ها و احتراق قبل از کار موتور است. پس از روشن شدن خودرو، موتور تمام انرژی الکتریکی لازم را تأمین می کند و باتری را شارژ می کند.
یکی از تولید کننده های خودروهای لوکس آلمانی می گوید که از ۴۰۰ باتری ماشین که تحت گارانتی بازگشته اند، ۲۰۰ دستگاه به خوبی کار می کنند. شایع ترین خرابی ها به دلایلی مانند شارژ کم و لایه بندی سولفات اسید است. در مبحث لایه بندی این اثر شبیه به یک فنجان قهوه است. که در آن شکر در انتها جمع شود. این سازنده اتومبیل می گوید که مشکل بیشتر در مورد خودروهای لوکس بزرگ است. که گزینه های کمکی و آپشنهای بیشتری نسبت به مدل های پایین تر دارند.

نقص در باتری ماشین

به ندرت موقع تولید در کارخانه ایجاد می شود. نوع رانندگی  در خرابی باتری عامل اثر گذار تری است . قدرت لازم برای لوازم جانبی سنگین خودرو هنگام رانندگی در مسافت کوتاه ، مانع از شارژ دوره ای کامل می شود. که برای ماندگاری باتری اسید سرب بسیار مهم است. به نقل از تولید کنندگان خودرو رانندگی در مسافت کوتاه هنگام کار با برف پاک کن شیشه جلو و بخاری و کولر در این امر نقش دارد. طبقه بندی اسید باعث کاهش عملکرد باتری می شود.

تصویر شماره ۱ باتری نرمال را نشان می دهد که اسید به طور مساوی از بالا به پایین توزیع می شود. این باتری عملکرد خوبی دارد زیرا غلظت اسید صحیح صفحات را احاطه کرده است.

باطری نرمال

تصویر ۲ یک باتری طبقه بندی شده را نشان می دهد. که در آن غلظت اسید در بالا سبک و در پایین سنگین است. یک اسید سبک فعال سازی صفحه را محدود می کند ، باعث افزایش خوردگی و کاهش عملکرد می شود. از طرف دیگر غلظت بالای اسید در پایین ، به صورت مصنوعی باعث افزایش ولتاژ مدار باز می شود.
 باطری طبقه بندی شده

در اینجا باتری کاملا شارژ به نظر می رسد اما قدرت کمی دارد. غلظت اسید بالا نیز باعث افزایش سولفات می شود و کاهش هدایت جریان می شود. در صورت عدم کنترل ، چنین شرایطی در نهایت منجر به خرابی باتری خواهد شد.
در تصویر زیر قسمت هایی از اجزای تشکیل دهنده یک باتری ماشین را مشاهده می فرمایید.

اجزای تشکیل دهنده یک باطری ماشین