بدن انسان دارای موهایی در کل سطح پوست خود می باشد ؛ به جز کف پا، کف دست، لبها و خشهبایی از ناحیهی شرمگاهی. این موها در دوران کودکی بسیار نازک وهمچنین سست هستند و بعد از دوران بلوغ واضحتر می شوند و دارای ریشه عمیق تری میشوند. تغییرات موهای بدن در آقایان چشمگیرتر است . دلیل این پرمویی به خاطر تراکم بالای آن است و دلیل دیگر اینست که موی بدن آقایان تیره رنگ تر و ضخیم تر است .
خانمها بعد از سن بلوغ با افزایش موهای زائد روبرو می شوند.این اتفاق در خانم ها ممکن است به دلایل ژنتیکی یا ارثی باشد که طبیعتا پرموتر از همسالان خود می شوند ؛ موهای ضخیم یا موهای تیره رنگی که ظاهر متفاوتی برای ایشان بوجود می آورد؛ این نوجوانان را به فکر چاره ای مناسب می اندازد. گاهی هم علت پرمویی در خانمها یک بیماری است. مثلا سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان یکی از مشکلات شایع در بین خانمها است که باعث پرمویی یا هیرسوتیسم میشود.
حذف موهای زائد میتواند دلایل فرهنگی، زیبایی، بهداشتی، سلامتی یا مذهبی داشته باشد. جالب است بدانید سابقهی حذف موهای زائد به حدود ۱۱ هزار سال پیش و دوران نوسنگی (عصر حجر) باز میگردد.
به طور کلی سه شکل رشد مو با نیاز به حذف موهای زائد در ارتباط هستند :
تمامی انسانها به غیر از موارد انگشت شمار در قسمتهایی از بدن موهایی دارند که از نظر زیبایی، سلامت ، پاکیزگی و شاید فرهنگی زائد و اضافی محسوب میشوند. موهای اضافی ابرو، موهای دست، پا و ناحیهی بیکینی برای خانمها و ریش روی گونهها، موهای گوش، باسن و پشت برای آقایان موهای زائدی هستند که تمایل به حذف آنها داریم .
در اثر تحریکات هورمونی حالتی رخ میدهد که رشد موهای زائد شکل غیرطبیعی پیدا کند در این صورت بدن دچارهایپرتریکوز شده است. البته غیرطبیعی را باید با توجه به سن، جنسیت و نژاد بررسی کرد ولی معمولا وجود موهای ضخیم روی صورت، شکم، پشت یا سینهی خانمها شکلی از هایپرتریکوز محسوب میشود. علت هایپرتریکوز میتواند ارثی، ناشی از مشکلات هورمونی مثل هایپرتیروئیدی یا مصرف داروهایی مانند ماینوکسیدیل و فنیتوئین باشد .
گاهی در بدن خانم ها حالتی بوجود می اید که الگوی رشد موهای زائد مردانه پیدا می کند ، در این موارد شخص دچار هیرسوتیسم یا پرمویی شده است . الگوی مردانه چیست ؟؛ رشد مو در صورت به شمایلی شبیه به ریش است. هیرسوتیسم میتواند با رشد موهای زائد سینه و ریزش مو با الگوی مردانه نیز مرتبط باشد. بیماریهایی مانند تنبلی تخمدان و سندرم کوشینگ یتوانند باعث هیرسوتیسم بشوند .
راههای حذف موهای زائد :
کندن موها – موچین، بند انداختن و ماشینهای اپیلیدی

روش حذف به این صورت است که این روشها موها را به صورت تکی (موچین) یا گروهی (اپی لیدی و بند انداختن) از درون فولیکول بیرون میکشند .
مزایای استفاده از روش اپیلیدی
• استفاده از این وسیله بسیار آسان است فقط کافیست آنرا به برق بزنین و روی موهایتان بکشین تا از ریشه در بیایند.
• بعد از استفاده مداوم از این دستگاه موهای زائد نازک می شن و رشدشون کند میشه.
• درد استفاده از این دستگاه نسبت به اپیلاسیون و وکس کمتر است و همچنین برخلاف اپلاسیون، این روش بسیار تمیز است و بعد از اون نیاز به شستشوی پوستتون ندارین.
• دستگاه اپلیدی یک بار می خرید و تا مدت ها از اون استفاده می کنین اما برای اپلاسیون باید هر بار پول پرداخت کنین.
• این دستگاه همیشه در دسترس است و خودتان به تنهایی می توانید از آن استفاده کنید اما برای اپیلاسیون باید حتما به آرایشگاه بروید.
معایب استفاده از دستگاه اپی لیدی برای از بین بردن موهای زائد
• استفاده از این دستگاه برای از بین بردن موهای زائد دردناک است.
• از این دستگاه در نواحی حساس پوست مثل زیر بغل استفاده نکنین.
• با استفاده از این دستگاه اپلیدی کردن پشت پاها کار سختی است.
• پس از استفاده از این دستگاه پوست ملتهب می شود و ممکن است جوش بزند.
• هنگام استفاده از این دستگاه ممکنه تعدادی موها زیر پوست بروند .
وکس کردن (انواع داغ، گرم، سرد و موم)

انواع دستگاه وکس یا موم داغ کن
با توجه به نوع استفاده ای که از این دستگاه ها می شود و نیز کاربرد آن در منازل یا سالن ها، دستگاه وکس دارای مدل های مختلفی هستند که شامل؛ دستگاه وکس قابلمه ای خانگی و سالنی و دستگاه اپیلاسیون موم خشابی می باشند. این دستگاه ها، عملکرد یکسانی در گرم کردن موم اپیلاسیون را ارائه داده و برای رفع موهای زائد استفاده می شوند اما وجه تفاوت این دو دستگاه علاوه بر ظاهر متمایز آنها به نوع مومی که برای گرم کردن در این دستگاه ها قرار می گیرد و همچنین روش گرم کردن وکس، مربوط می شود. دستگاه وکس قابلمه ای همانطور که از نام آن پیداست، از یک محفظه قابلمه مانند برای گرم کردن موم اپیلاسیون تشکیل شده و انواع موم جامد را می توان توسط آن گرم کرد. اما دستگاه وکس خشابی، از یک غلطک استوانه ای خشاب مانند تشکیل شده که دقیقأ محل قرارگیری موم خشابی بوده و با قرار گرفتن بر روی پایه متصل به برق، آن را نرم و آماده استفاده می کند .
کرمهای موبر
موها را در بالای پوست به شکل شیمیایی تجزیه میکند .
و شاید دربعضی افراد باعث تحریک پوست شود دوام این روش ۲ تا ۴ روز است
در عین حال استفاده از کرم های موبر موجب افزایش رشد مو نمی شود و در صورت استفاده مداوم به تدریج موهای زائد سست شده و رویش آنها متوقف می شود .
راههای حذف موهای زائد :
بلیچینگ یک روش حقیقی حذف موهای زائد نیست و فقط با کمرنگ کردن موها باعث کمتر دیده شدنشان میشود .
فقط برای موهای نازک موثر است و در مواردی التهاب پوستی در بعضی از استفاده کنندگان دیده شده است .
استفاده از این روش باید تحت نظر کارشناسان باشد زیرا ممکن است فرد دچار حساسیت شده و رنگ پوست را تغییر دهد .
اصلاح و شیو
موها را در بالای سطح پوست میبرد .
بین ۱ تا ۳ روز بعد موها در میآیند .
انتهای مو را به شکلی تخریب میکند که به نظر میرسد موها ضخیمتر شدهاند و بیشتر به چشم میآیند .

الکترولیز
الکترولیز یک روش از بین بردن موهای صورت یا بدن به صورت تک تک می باشد. دستگاههای الکترولیز پزشکی، مرکز رشد مو را با استفاده از انرژی گرمایی از بین می برند. پس از قرار دادن یک پروب بسیار ریز در فولیکول مو و سوزاندن آن ، موها با موچین برداشته می شود .
عوارض الکترولیز چیست؟
شایع ترین عوارض جانبی بعد از یک جلسه الکترولیز ، حساسیت در لمس ، قرمزی و مقداری تورم است. این عوارض جانبی همگی طبیعی و موقتی هستند. الکترولیز اگر به طور نادرست انجام شود ، می تواند باعث عفونت و رد دائمی شود .
لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد باعث خلاص شدن از سالن های اپیلاسیون، تیغ، مومک، موبر و دستگاه اپیلیدی و ...اما لیزر موهای زائد مانند هر تكنولوژى جديدی ممكن است مورد سوء استفاده قرارگيرد بسيارى ازكساني كه بدون مطالعه قبلى و صرفاً براساس تبليغات يا قيمت ارزانتر، اقدام به انجام لیزر موهای زائد كردند را مأيوس كرده است .
عملکرد لیزر موهای زائد چگونه است؟
نور لیزر هر چیزی که تیرهرنگ باشد را حرارت داده و میسوزاند. با حرارت دادن و سوزاندن موی تیرهرنگ داخل فولیکول مو، خود فولیکول نیز آسیب میبیند و از بین میرود . در یک زمان مشخص اکثر موهای بدن ما در فاز استراحت هستند و تعداد کمی از آنها در فاز رشد هستند .
اگر هنگام لیزر موهای زائد ، فولیکول مو در فاز استراحت باشد، اشعه لیزر بر آن اثری ندارد. به همین دلیل است که برای از بین بردن تمامی موها به چندین جلسه درمان با لیزر، با فاصله های زمانی مشخص نیاز است. با هر جلسه رفع موهای زائد تعدادی از فولیکولهای فعال مو سوخته میشوند و بالاخره پس از مدتی تمامی موها از بین میروند .
کرم وانیکا یا سورین (فلورنیتین)
باعث حذف موهای زائد نمیشود ولی میتواند رشد موهای زائد را به تاخیر بیندازد و باعث روشنتر شدن و ظریف شدن موها شود .
این کرم فقط با نسخهی پزشک قابل دریافت است. استفاده از کرم به مدت ۴ تا ۸ هفته باعث کاهش قابل توجه رشد موهای زائد میشود . حدود ۸ هفته بعد از قطع مصرف دارو، رشد موها به سرعت سابق برمیگردد .
توصیه مصرف افلورنیتین
این دارو جهت مصرف خارجی می باشد. از رویش مو جلوگیری نمی کند و فقط سرعت رویش مو را کم می کند. در هنگام مصرف این کرم، نیاز به استفاده از تکنیک های برداشت موی زاید خواهید داشت. حداقل ۵ دقیقه بین برداشت مو و استفاده از کرم فاصله دهید. دست ها را کامل قبل از استفاده از کرم بشویید. یک لایه نازک از کرم روی صورت و چانه ۲ بار در روز استفاده کنید (حداقل ۸ ساعت بین زمان های استفاده فاصله باشد). کاملا کرم را ماساژ دهید. دست ها را کاملا بعد از استفاده بشویید. محل مورد نظر را تا ۸ ساعت پس از استفاده از کرم نشویید. زمانی که کرم خشک شد، می توانید آرایش بر روی آن استفاده کنیدممکن است طی ۴-۸ هفته بهبودی حاصل شود. پس از قطع درمان ممکن است رویش مجدد مو را طی ۸ هفته مشاهده کنید. در صورت طولانی شدن درمان، ممکن است نیاز به آزمایشات خونی منظم داشته باشید. هر یک از موارد ذیل را گزارش کنید: خارش پوستی، راش، احساس مور مور شدن، جوش شدید پوستی، سردرد مداوم، گیجی، اختلالات گوارشی .